Bahasa : BM | EN

Pengusaha Kedai Makan Rugi RM364,500 Diperdaya Individu Menyamar Polis

28/01/2026 09:29 AM

TANGKAK, 28 Jan (Bernama) -- Seorang peniaga kedai makan di sini kerugian RM364,500 selepas diperdaya individu menyamar pegawai polis hingga mangsa menyerahkan maklumat perbankan syarikatnya.

Ketua Polis Daerah Tangkak Supt Roslan Mohd Talib berkata berdasarkan laporan dibuat semalam, wanita berusia 58 tahun itu dihubungi suspek pada 23 Jan lepas yang mendakwa mangsa terlibat dalam aktiviti pengubahan wang haram.

“Akibat rasa takut dan tertekan dengan dakwaan tersebut, mangsa telah menyerahkan maklumat perbankan syarikat termasuk kata laluan sekali guna (OTP) yang diterima daripada pihak bank kepada suspek,” katanya dalam kenyataan. 

Roslan berkata ini mengakibatkan maklumat perbankan dalam talian mangsa telah diambil alih oleh pihak ketiga dan berlaku pemindahan wang tanpa disedari mangsa.

Beliau berkata kes disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan.

-- BERNAMA

x

HUBUNGI KAMI

Pejabat Strategik Nasional Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipengeludupan Migran (MAPO)
Kementerian Dalam Negeri
Aras 2, Blok D7, Kompleks D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62546 Putrajaya
Malaysia

+603-8880 8854
+603-8880 8829
nsomapo[at]moha.gov.my

Visitors 0

Ikut Kami