Imigresen nafi laporan akhbar '200,000 warga asing bolos'

19/11/2020 11:25 PM

KUALA LUMPUR, 19 Nov  -- Jabatan Imigresen menafikan laporan sebuah akhbar tempatan bertajuk '200,000 warga asing bolos’, selain mendakwa laporan itu tidak benar serta tidak dapat dipastikan kesahihannya. 

Ketua Pengarahnya Datuk Khairul Dzaimee Daud berkata pihaknya memandang serius isu tersebut kerana laporan berkenaan mampu memberi persepsi yang salah dalam usaha agensi penguatkuasaan menjalankan tugas membanteras kegiatan sindiket pendatang tanpa izin. 

Beliau berkata pihaknya sentiasa menjalankan usaha membanteras kegiatan sindiket berkaitan pendatang tanpa izin termasuk melakukan kerja-kerja perisikan, operasi penguatkuasaan dan perkongsian maklumat bersama agensi lain.

"Bagi tahun ini bermula 1 Jan hingga 18 Nov, seramai 34,529 pendatang tanpa izin ditahan daripada 90,292 orang yang diperiksa melalui 6,300 operasi penguatkuasaan dilaksanakan di seluruh negara," katanya dalam kenyataan hari ini.

Selain itu, beliau berkata seramai 376 majikan telah ditahan bagi tempoh yang sama.

"Dalam hal ini, Jabatan Imigresen bekerjasama rapat bersama Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia dalam usaha melumpuhkan sindiket yang membabitkan ejen-ejen pendatang tanpa izin dan pegawai imigresen sendiri," katanya.

Khairul Dzaimee berkata jabatan itu tidak akan berkompromi terhadap apa jua bentuk kegiatan yang melanggar undang-undang serta akan memastikan usaha membanteras sindiket pendatang haram dan aktiviti tidak berintegriti sentiasa dilaksanakan.

-- BERNAMA

TENTANG KAMI

Pertubuhan Berita Nasional Malaysia
Wisma BERNAMA
No.28 Jalan BERNAMA
Off Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Malaysia

Tel : +603-2693 9933 (Talian Am)
Email : helpdesk[at]bernama.com

Kategori

Am
Ekonomi
Sukan
Politik
Dunia
Rencana
Tinta Minda
Infografik
Video
Images
Siaran Media Eksklusif

Hak Cipta

Penafian
Dasar Privasi
Dasar Keselamatan