Bahasa : 🇲🇾 | 🇬🇧

Empat PTS di Sabah akan diambil alih Jabatan Imigresen

03/11/2020 05:56 PM

PUTRAJAYA, 3 Nov  -- Empat Pusat Tahanan Sementara (PTS) di Sabah yang sebelum ini di bawah seliaan Majlis Keselamatan Negara (MKN) akan diambil alih sepenuhnya oleh Jabatan Imigresen berkuat kuasa 1 Jan depan, kata Ketua Pengarah Jabatan Imigresen Datuk Khairul Dzaimee Daud.

Empat PTS itu adalah di daerah Papar, Menggatal, Tawau dan Sandakan.

Beliau berkata keputusan itu dipersetujui dalam Mesyuarat Kabinet yang dipengerusikan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin baru-baru ini.

“Keempat-empat PTS itu lebih popular dikenali sebagai ‘rumah merah’ yang kini ditadbir MKN, akan diletakkan secara rasmi di bawah Jabatan Imigresen. Oleh itu, apabila Imigresen mengambil alih nanti maka peruntukan kerajaan untuk PTS yang sebelum ini disalurkan kepada MKN akan disalurkan kepada Imigresen.

“Dari segi penjawatan pula, pegawai dan anggota yang terlibat ketika ini akan berada di bawah pentadbiran Jabatan Imigresen dan bukan lagi MKN,” katanya kepada Bernama.

Beliau berkata pihaknya juga sedang menguruskan beberapa isu yang melibatkan perjawatan seperti perpindahan pegawai dan anggota MKN ke Imigresen.

Khairul Dzaimee berkata selepas ini, MKN tidak lagi terlibat lagi dalam proses pengusiran. 

“Proses pengusiran ini dari segi pengangkutan, penyewaan feri dan lain-lain semuanya diuruskan oleh MKN ketika ini. Selepas ini, semuanya akan diambil alih oleh Imigresen,” katanya.

Beliau berkata antara tujuan atau objektif penyerahan itu ialah untuk melancarkan lagi operasi PTS memandangkan terdapat dua agensi yang menguruskan premis sama.

 “Walaupun kerjasama antara MKN dan Imigresen berjalan dengan baik sejak 15 tahun lepas, akan tetapi ada beberapa perkara yang boleh menimbulkan kekeliruan dalam operasi harian. 

“Jadi apabila Imigresen mengambil alih selepas ini, saya percaya ia akan menjadi lebih lancar dan lebih selaras dan ini tidak bermaksud MKN akan lepas tangan. Mereka akan tetap membantu Imigresen dan isu pendatang tanpa izin ini sebenarnya masih lagi ditakrifkan sebagai isu keselamatan dan ia masih lagi menjadi kebimbangan kepada MKN,” katanya.

-- BERNAMA  

x

HUBUNGI KAMI

Pejabat Strategik Nasional Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipengeludupan Migran (MAPO)
Kementerian Dalam Negeri
Aras 2, Blok D7, Kompleks D,
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62546 Putrajaya
Malaysia

+603-8880 8854
+603-8880 8829
nsomapo[at]moha.gov.my

Visitors 122858

Kategori

Mengenai MAPO
Maklumat Penting
NAPTIP
Direktori
Berita
Gambar
Infografik
e-Risalah

Ikut Kami